Een bericht posten op je WordPress blog: de kneepjes van het vak

De voorbije weken leerde je hoe je een WordPress website kan aanmaken, en hoe je deze website of blog kan personaliseren. Natuurlijk wil je graag je blog vullen met inhoud. Daar dient een blog namelijk voor. Hieronder leer je de kneepjes van het vak om op een vlotte en eenvoudige manier blogberichten te posten.

Er bestaan twee manieren om een nieuw blogbericht te posten:

  • Ofwel druk je bovenaan rechts op de knop “schrijven”. Wordpress bericht schrijven
  • Ofwel open je de werkbalk links (klik op “Mijn Sites”), en klik je naast “blogberichten” op “toevoegen”.  Wordpress blogbericht toevoegen

Beide wegen leiden naar dezelfde wizzard, waarin je je bericht eenvoudig kunt typen:

Wordpress bericht wizzard

Er bestaan twee manieren om je tekst in te voeren in deze wizzard:

  • Ofwel typ je de tekst rechtstreeks op deze pagina.
  • Ofwel kan je een eerder getypte tekst (bijvoorbeeld uit een tekstverwerkingsprogramma) kopiëren en plakken. Dit doe je via de knop “Plakken als tekst”. Die ziet er als volgt uit:    Wordpress 15 - plakken als tekst

Eens de tekst in je wizzard ingevoerd is, kan je hem wat opschonen dankzij de knoppenbalk bovenaan:

Wordpress knoppenbalk

Wie graag en goed met html aan de slag kan, kan ook steeds voor de html-weergave kiezen.

Tip: Vrolijk je bericht op met een afbeelding of andere media

Voeg media toe. Een afbeelding maakt je tekst meteen veel aantrekkelijker. Druk hiervoor op de +-knop en kies de gepaste optie.

Wordpress media toevoegen

Kies je bijvoorbeeld voor “media toevoegen”, dan kom je op de volgende pagina, je media-galerij.

Wordpress media-galerij

Selecteer een bestaand bestand, of voeg een nieuw bestand toe via de knop “nieuw toevoegen”. Wanneer je de media van jouw keuze hebt geselecteerd, druk dan op “invoegen” om je selectie in het bericht toe te voegen.

Tip!  Zet je cursor voor het invoegen van je bestand al op de juiste plaats in je bericht, zo komt je mediabestand meteen juist te staan. Door op het bestand te klikken, kan je daarna nog enkele aanpassingen doen, zoals de grootte en de positie van de afbeelding bepalen.

Meer dan alleen je bericht

Zo, je bericht is af! Je bent tevreden over hoe het eruit ziet. Maar daar eindigt de job niet, want je wil natuurlijk ook zo veel mogelijk lezers bereiken. Werk daarom ook nog de berichtinstellingen bij voor je je bericht post, en verzeker je van de volgende zaken:

  • Je bericht wordt op het juiste moment gepost en meteen via jouw gewenste kanalen gedeeld.
  • Mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp van je bericht, kunnen het bericht gemakkelijk vinden.
  • Je bericht wordt op een aantrekkelijke manier weergegeven op jouw voorpagina.

Hieronder bespreken we één voor één de mogelijkheden bij berichtinstellingen.

Wordpress berichtinstellingen

Status

Hier kan je ervoor kiezen om het bericht onmiddellijk te publiceren, of om het te publiceren op een datum in de toekomst of zelfs in het verleden. Kies ook het doelpubliek van je bericht.

Wil je dat het bericht zichtbaar blijft op je voorpagina, ook nadat je latere berichten gepost hebt? Duid dit dan hier aan.

Categorieën & tags

Stel dat je een receptenblog hebt, dan kan je verschillende categorieën toevoegen aan je blog, bijvoorbeeld: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, maar ook categorieën per ingrediënt, enzovoort. Duid per bericht aan tot welke categorie(ën) het bericht hoort. Zo kan een bezoeker van je blog die enkel geïnteresseerd is in hoofdgerechten, gemakkelijk de gewenste informatie terugvinden.

Ook tags dienen om een bericht gemakkelijk terug te vinden op thema, maar deze tags overstijgen het niveau van je eigen blog. Dankzij je tags kunnen gebruikers uit de hele WordPress-community je bericht terugvinden, en zelfs zoekmachines pikken tags op. Gebruik enkel tags die effectief iets met je inhoud te maken hebben. Schrijf je bijvoorbeeld een bericht over gevulde paprika’s met gehakt en champignons, dan kan je daar perfect de tags paprika, gehakt, champignon aan toevoegen.

Uitgelichte afbeelding

Een uitgelichte afbeelding is niet noodzakelijk een afbeelding die al in je bericht voorkomt. Wel is het een afbeelding die aan je bericht verbonden wordt, en die bijvoorbeeld getoond wordt bij je bericht op je voorpagina, of op social media waarop je je bericht deelt. Kies daarom een aantrekkelijke, to the point afbeelding die jouw uithangbord mag vormen.

Delen

Wil je automatisch je bericht delen op je social media-kanalen? Verbind deze dan hier. Je hoeft elk kanaal maar één keer met je profiel te verbinden, daarna kan je gewoon aanvinken of je het bericht op dit kanaal wilt delen of niet.

Je kan je bericht ook altijd handmatig delen. Dat is iets meer werk, maar het heeft als voordeel dat je je boodschap kan aanpassen aan het kanaal waarop je je bericht deelt. Deel je je bericht bijvoorbeeld op Facebook, dan kan je er nog een boodschap bij plaatsen: bijvoorbeeld: “Gisteren klommen we naar de top van de Machu Pichu. Dat het een hele ervaring was, lees je hier!”

Postformaat

Sommige thema’s bieden een speciale lay-out aan voor bijzondere postformaten. Bestaat jouw bericht bijvoorbeeld enkel uit een foto of een quote, dan kan je ervoor kiezen om dit hier aan te duiden.

Meer opties

Bij “slug” kan je ervoor kiezen om een betere url te verbinden aan je bericht. Geef je je blogpost bijvoorbeeld een lange, sprekende titel, dan krijgt die ook een lange url. Wellicht wil je die url iets korter of gebruiksvriendelijker? Kies je url-titel hier.

Een “samenvatting” is handig als je ervoor kiest om op je startpagina enkel de samenvatting van je berichten weer te geven. De samenvatting komt ook van pas als je bijvoorbeeld je post deelt, of als je bericht weergegeven wordt in de resultaten van een zoekmachine.

Wil je graag de “locatie” weergeven waar je je bericht geschreven hebt? Dat kan hier ook!

Controleer zelf welke “reacties” je wilt: mogen bezoekers op je bericht reageren? Mogen mensen verwijzen naar je bericht (en komt dat dan ook in je reacties)? Kies het hier!

Wil je een bericht “kopiëren”, om het nog eens te posten of omdat het heel hard lijkt op een bericht dat je wilt posten, selecteer dan een te kopiëren bericht en pas het naar keuze aan.

The finishing touch

Zo, nu is je bericht volledig klaar voor publicatie. Druk hiervoor op de knop “Publiceren” rechts bovenaan. Wil je eerst eens zien hoe je bericht er in werkelijkheid uit zal zien, dan kan je op elk moment kiezen voor een “voorvertoning”. Geen nood, ook na het publiceren krijg je te allen tijde de kans om je bericht te bewerken. Niets is definitief.

Wordpress: voorvertoning, berichtinstellingen, publiceren


Een reactie op “Een bericht posten op je WordPress blog: de kneepjes van het vak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s