3 stappen om je WordPress site om te toveren in een gepersonaliseerde website

WordPress is een platform waarop honderden developpers jou hun materiaal aanbieden: aan de hand van vooraf ontwikkelde lay-outs (= thema’s) en functies om die lay-outs te personaliseren ( = aanpassen) kan jij als individu heel eenvoudig een persoonlijk uitziende site creëren, die beantwoordt aan jouw noden en wensen.

Vooraleer je de stappen hieronder kunt toepassen, moet je een WordPress site aanmaken. Hier vind je snel een handige handleiding om een site of blog aan te maken op WordPress.

1) Een thema kiezen

Je start de creatie van je site best met het kiezen van een thema. Snuister gerust even rond in de honderden thema’s die WordPress je als gebruiker aanbiedt. Zo vind je zéker een thema dat jou voor de volle honderd procent aanstaat. Kies een thema in 5 simpele stappen:

 • STAP 1: Klik op “Mijn sites”Wordpress mijn sites
 • STAP 2: Klik op “Thema’s”. Let op, klik niet op “aanpassen”! Dat brengt je bij een ander menu, waarin je je gekozen thema kunt aanpassen.Wordpress thema's
 • STAP 3: Nu kom je op een pagina waarin je allemaal verschillende thema’s ziet. Let op! Voor sommige thema’s moet je betalen, andere zijn gratis.Wordpress thema kiezen
 • Je ziet de prijs van het thema onderaan de voorbeeldafbeelding. Bovenaan de pagina kan je bovendien ook aanduiden dat je enkel gratis (of enkel Premium) thema’s wilt zien. Je kan daarnaast ook selecteren welke eigenschappen je site zeker moet hebben. Als je bijvoorbeeld een pagina wilt met 3 kolommen, duid dat dan aan, zo krijg je geen ballast te zien.
 • STAP 4: Verken nu de thema’s die je op het eerste zicht leuk lijken. Dit doe je door op de drie puntjes te klikken en één van de opties te kiezen die je dan te zien krijgt. Experimenteer en ontdek.Wordpress thema opties
 • STAP 5: Activeer je gekozen thema en ga verder aan de slag.

2) Je site personaliseren

Op je site wil je natuurlijk persoonlijke inhoud plaatsen. Klik hiervoor op “Aanpassen”, rechts onderaan de pagina.

Wordpress aanpassen

 

We doorlopen even de verschillende dingen die je kunt aanpassen. Naargelang het thema dat je gekozen hebt, kan dit wat variëren, maar het meeste wijst zichzelf wel uit, en met wat experimenteerwerk geraak je al heel ver.

Wordpress aanpassen lijst

Site-identiteit

 

Hier kan je de titel en de ondertitel van je site aanpassen. Je kan bovendien een logo toevoegen. Ook kan je een profielfoto kiezen, die steeds verschijnt naast een reactie die je op jouw of een andere WordPress site typt. Daarnaast kan je hier ook kiezen welke voettekst er onderaan je site moet verschijnen.

Kleuren & achtergronden

Sommige thema’s bieden de mogelijkheid om een zelf gekozen afbeelding als achtergrond te gebruiken. Die achtergrond kan je hier toevoegen. Daarnaast kan je hier ook een kleurenpalet kiezen, een combinatie van kleuren die goed samengaan, en waarmee je meteen vastlegt in welke kleur je tekst, geselecteerde tekst, menutekst, achtergrond,… verschijnt.

Lettertypes

Dit wijst zichzelf uit. Je kiest een lettertype voor je tekst en voor je koppen.

Kopafbeelding

Wil je bovenaan je site een kopafbeelding? Selecteer die dan hier.

Menu’s

Kies waar je welk menu wilt plaatsen.

Opties voor inhoud

Wil je graag je volledige blogbericht op je startpagina of enkel een samenvatting? Welke gegevens wil je nog weergeven bij je berichten? Wat met de afbeeldingen uit je bericht? Maak hier je persoonlijke keuzes duidelijk.

Widgets

Què? Widgets zijn handige features die je kunt toevoegen om je site meer levendig en interactief te maken. Zo kan je in je zijbalk een afbeelding toevoegen, kan je een teller weergeven die op elk moment toont hoeveel bezoekers je site al over de spreekwoordelijke vloer kreeg, je kan een Social Media profiel integreren (bijvoorbeeld je laatste 5 posts op Twitter tonen), een agenda toevoegen, aftellen tot je volgende reis, enzovoort. Probeer zelf de Widgets maar eens uit en ontdek wat jij een leuke meerwaarde voor je site vindt.

Statische startpagina

Bij veel blogs kan je op de startpagina de laatste blogberichten zien. Je kan er echter ook voor kiezen om een vaste startpagina te gebruiken, bijvoorbeeld één waarop je jezelf voorstelt, waarop je een bepaald onderwerp in de kijker zet, waarop je wat meer informatie geeft over het land waar je heen trekt, waarop je de contactgegevens van je bedrijf plaatst, enzovoort.

Thema opties

Pas je thema aan jouw voorkeur aan. De opties zijn voor elk thema verschillend.

Aanbevelingen

Je kan ervoor kiezen om aanbevelingen van anderen weer te geven.

BELANGRIJK !

Vergeet zeker niet om je wijzigingen op te slaan voor je het “aanpassen”-menu verlaat!

Je zult merken dat je site er al helemaal anders uitziet.

Wordpress site

Nu kan je ook de inhoud beginnen te veranderen. Voeg (blog)berichten of pagina’s toe en bouw je site verder uit zoals je het voor ogen had. Wil je de kneepjes van het vak leren om een compleet blogbericht te schrijven op WordPress? Klik dan hier.

Wordpress eigen inhoud

3) Nog een extra menu met extra opties

Toen we aan het begin op “Mijn sites” klikten, verscheen er een compleet menu, met nog allemaal andere functies. We overlopen kort even wat je met dit menu nog allemaal kan aanpassen.

Heb je meer dan één WordPress site, dan kan je via dit menu gemakkelijk van site wisselen. Je kan ook je site bekijken, je statistieken raadplegen en je kan zien welk soort abonnement je voor de geselecteerde site genomen hebt (gratis, Premium, enz.).

Onder het kopje Beheren vind je links om je pagina’s, blogberichten en media te beheren: nieuwe toevoegen of oude bewerken of verwijderen, je kan het allemaal via dit menu. Ook reacties (goedkeuren/verwijderen) en aanbevelingen kan je hier beheren.

Personaliseren bevat alles wat we hierboven reeds besproken hebben: hier kan je een thema kiezen voor je site en je kan je thema aanpassen.

En last but not least, Configureren. Hier kan je opties kiezen die voor je volledige site (inclusief toekomstige berichten) gelden.

 • Koppel bijvoorbeeld je social media kanalen aan je WordPress site. Dit vereenvoudigt het automatisch delen van nieuwe berichten.
 • Wil je met meerdere personen kunnen schrijven op één blog? Dan kan je mensen toevoegen en hen de gepaste rol toekennen.
 • Plug-ins zijn enkel beschikbaar als je een Business-abonnement hebt. Dankzij deze plug-ins kan je allerlei extra functies toevoegen aan je site. We gaan hier niet verder op in.
 • Als je je website beschikbaar wilt maken op andere domeinen, of als je een andere abonnementsvorm wilt kiezen, dan kan dat hier ook.
 • Bij Instellingen kan je je sitetitel en dergelijke aanpassen, je taal en tijdszone, maar belangrijker: je kan hier ook het publiek van je site kiezen: wil je een openbare, een verborgen of een privé site?
  Ook andere wijzigingen op siteniveau, tot zelfs het volledig verwijderen van je WordPress site, kan je onder Instellingen doen.
 • Via WP-Admin kom je ten slotte op je persoonlijke dashboard.

2 reacties op ‘3 stappen om je WordPress site om te toveren in een gepersonaliseerde website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s