Een blog of website starten met WordPress in 5 eenvoudige stappen

Je wilt graag een blog starten maar je weet niet hoe? Je zoekt een platform waarop je eenvoudig en goedkoop een website kunt aanmaken en onderhouden? Dankzij WordPress kan iedereen eenvoudig een website aanmaken. Je hoeft er niet voor te kunnen programmeren.

In enkele stappen heb je al een basiswebsite. Om te beginnen surf je naar https://nl.wordpress.com/ .

STAP 1

Op de startpagina klik je op “aan de slag”. Je kan er ook voor kiezen om meteen een profiel aan te maken. Als je met WordPress aan de slag gaat, zal je toch op een bepaald moment een profiel moeten aanmaken.

wordpress tutorial aan de slag

STAP 2

WordPress vraagt nu enkele gegevens van jou, op die manier willen ze je zo goed mogelijk helpen om de site te maken die echt bij je past. Vul de vragen dus zo correct mogelijk in, maar geen nood als je het niet zo goed weet: het is geen examen!

Waarom wil WordPress weten waarvoor je je site wil gebruiken?

Er zijn verschillende soorten sites: zo kan je kiezen voor een blog, een website of een portfolio.

 • Een blog: ga je op reis en wil je het thuisfront op de hoogte houden van je avonturen? Wil je graag op regelmatige basis berichten posten over een bepaald onderwerp? Dan is een blog de perfecte keuze voor jou.
 • Een website: Bevat de site die je wilt maken veel statische informatie? Dat is informatie die eigenlijk niet vaak verandert. Wil je op verschillende pagina’s informatie geven over een bepaald onderwerp? Kies er dan voor om een website te maken. Bovendien kan je aan die website gemakkelijk een blogpagina toevoegen.
 • Een portfolio: Ben je een kunstenaar en wil je graag je werk tentoonstellen op je site? Daar is een portfolio ideaal voor.

Twijfel je na deze beschrijving nog steeds wat voor jou de beste keuze is? Goed nieuws: je hoeft niet zelf te kiezen. Aan de hand van je antwoorden op de vragenlijst, stelt WordPress je die ontwerpen voor die het beste bij jou passen.

STAP 3

Goed, nu begint het echte werk: het is tijd om je domeinnaam aan te vragen. Denk hier goed over na, want de domeinnaam is jouw adres. Geef toe, je zou toch ook liever een brief adresseren aan iemand in de Dorpstraat dan aan iemand in de Parallelweg van ’t klein Kapelleveld. Net zozeer typen je bezoekers gemakkelijker een korte domeinnaam in hun adresbalk dan een mega lange.

Enkele tips bij het kiezen van een domeinnaam:

 • Kort is beter dan lang
 • Gemakkelijk te onthouden
 • Uniek, liefst zelfs zonder bestaande gelijkaardige domeinnamen
 • De naam weerspiegelt de inhoud

Heet je bijvoorbeeld Desmet en verkoop je pampers, dan is een domeinnaam pampersdesmet een logische en goede keuze. Tenzij er al een andere pamperverkoper, Desmedt, een website heeft met pampersdesmedt als domeinnaam. Dat zorgt dan wel voor veel onwelkome verwarring natuurlijk…

Hieronder zie je een voorbeeld van wat er gebeurt als je je gekozen domeinnaam invoert op WordPress:

Wordpress tutorial domeinnaam kiezen

Zoals je ziet, heb je verschillende opties. Kies je voor een gratis site, dan krijg je automatisch .wordpress.com achter je  gekozen naam. Daar is niets mis mee, zeker niet als je een reisblog of een hobbypagina aanmaakt. Professionelen willen liever niet dat WordPress in hun domeinnaam komt. Zij kiezen dan ook gemakkelijker voor een Premium abonnement, en daarin kunnen zij dan een keuze maken tussen meerdere persoonlijke domeinnamen.

STAP 4

Abonnementen dus, omdat luxe niet gratis komt. Nadat je een domeinnaam geselecteerd hebt, kan je kiezen welk soort abonnement je wilt.

 • Met een gratis abonnement kom je al heel ver. Natuurlijk staat wordpress.com wel in je domeinnaam, en hier en daar vind je ook wat advertenties op je pagina’s, maar deze zijn niet storend voor een website voor persoonlijk gebruik.
 • Wil je toch een aangepaste domeinnaam, dan kan je voor een klein bedrag een Personal abonnement
 • Wie daarnaast eigenlijk graag zelf controleert of er advertenties op zijn/haar site komen, en met die eventuele advertenties zelf ook graag geld wil verdienen, kan kiezen voor een Premium abonnement. Bovendien krijg je bij dit abonnement bovenop de honderden gratis thema’s ook nog eens een onbeperkt aantal Premium thema’s waaruit je kan kiezen om je site nóg unieker te maken. Dit Premium abonnement wordt het vaakst gekozen en is zeer bruikbaar voor kleine professionals, vzw’s, sportclubs, enzovoort.
 • En dan is er nog het Businessabonnement. Voor dit abonnement betaal je meteen een pak meer, maar je krijgt er dan ook uitgebreide SEO-hulpmiddelen bij, én je kan heel wat plug-ins gebruiken om je website uit te breiden met steeds meer snufjes.

STAP 5

Had je je nog niet geregistreerd, dan rest je nog één stap: je registratie.

Één profiel, oneindig veel websites

Eens je een profiel hebt, kan je trouwens steeds nieuwe sites toevoegen aan je profiel. Zo kan je een blog maken voor je Afrikareis, een website voor je voetbalploeg, een receptenblog waarmee je je nieuwste baksels de wereld instuurt, enzovoort.

Proficiat, je eerste zelfgemaakte website is een feit!

Zo, nu heb je alvast de eerste eenvoudige stappen genomen om een eigen website te bouwen. Leer meteen ook hoe je die website kan opsmukken en personaliseren.


2 reacties op ‘Een blog of website starten met WordPress in 5 eenvoudige stappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s