5 eenvoudige tips om een liefdesgedicht te schrijven dat jouw geliefde doet smelten

Ik moet iets bekennen: ik heb al menige harten veroverd met mijn schrijfsels. Soms vraag ik me zelfs af of bepaalde mensen écht van mij hielden, of zich gewoon hadden laten vangen door de romantiek van wat ik schreef. Één ding is alvast zeker: een liefdesbrief, een liefdesgedicht of een tekst over je geliefde werken écht.

Wil je je geliefde op een creatieve en originele manier tonen hoe graag je hem of haar ziet? In dit blogbericht leer je je liefdesteksten naar een hoger niveau te tillen, zodat hij/zij niet alleen erg gecharmeerd is door je originele liefdesbetuiging, maar ook nog eens oprecht je creatieve talent bewondert.

liefdesgedicht

Hieronder vind je 5 tips om je liefdesschrijfsels naar een hoger niveau te tillen:

 1. Schrijf uit het hart, over iets dat je echt meent.
 2. Geef je gedicht of brief een persoonlijke tint.
 3. Een gedicht hoeft niet te rijmen.
 4. Lees je tekst eens luidop. Klinkt het even mooi als wat je voor ogen had?
 5. Schrijven is schrappen. En toevoegen. En weer schrappen.

1) Schrijf uit het hart, over iets dat je echt meent

De perfecte basis voor een slecht liefdesgedicht? Denk: “Vandaag ga ik eens een liefdesgedicht schrijven!”

Nee, wil je succes boeken met je gedicht, dan moet het veel concreter. Vind je je lief eigenlijk ontzettend charmant? Schrijf dan een gedicht over die charme. Moet je steeds lachen om de grapjes van je vrouw? Maak die humor dan het onderwerp van je tekst. Schrijf niet hoe graag je hem ziet, maar beschrijf waarom je hem graag ziet.

Een klein voorbeeld: het volgende gedicht lijkt op het eerste zicht geen liefdesgedicht, er komen geen woorden als “liefde”, “ik hou van jou”, “graag zien” en dergelijke in. Toch komt het gedichtje recht uit het hart, het beschrijft waarom ik van je houd. En dus heeft het des te meer effect, hoe simpel het ook is.

liefdesgedicht recht uit het hart

2) Geef je gedicht of brief een persoonlijke tint

Ooit schreef ik een liefdesbrief voor iemand die ik enkel kende van zien, in het auditorium. Over de naam was ik helemaal niet zeker, maar na wat zoeken op Google en op het forum van mijn richting kon ik toch een beredeneerde gok wagen. De Leeuw, dat was de familienaam, dacht ik. In mijn liefdesbrief maakte ik op subtiele wijze gebruik van die informatie, door mijn gevoelens te beschrijven aan de hand van de metafoor van een leeuwentemmer. Geen idee of die metafoor het gedaan heeft, maar de brief bereikte in elk geval het gewenste effect.

Een liefdesbrief schrijven, of een liefdesgedicht, is iets heel persoonlijks. Een gedicht over blauwe ogen waar je in wegsmelt, kan effect hebben bij je blauwogige geliefde, maar zal toch heel hard de bal misslaan als je man bruine ogen heeft. Om het even in het belachelijke te trekken.

Een kleine verwijzing naar je zwakke hart, of naar zijn springtenen, haar lachrimpels of jouw beroep als ingenieur, een herinnering aan jullie eerste ontmoeting of jullie laatste spannende date,… zijn of haar hart zal des te sneller slaan als het door middel van een miniem detail duidelijk wordt dat je schrijfsels wel degelijk over jullie gaan. Zonder die persoonlijke tint kon je namelijk net zo goed het internet afschuimen naar een liefdesgedicht dat een ander ooit geschreven heeft. Waarom de moeite doen om het zelf te schrijven, als anderen het al voor jou gedaan hebben?

3) Een gedicht hoeft niet te rijmen

Herinner je je die blauwe ogen van daarnet? Blauw is een heel dankbaar kleur in een liefdesgedicht, want het maakt het rijmen zo gemakkelijk!

Ik hou van jou

met je ogen zo blauw

Niemand valt hiervan van zijn stoel, vrees ik. Dit rijm is zo gratuit dat je er geld voor zou moeten geven om het te mogen gebruiken.

En toch, het is zó verleidelijk, zeker als je niet vaak dicht, om je gedichten te laten rijmen. Want rijm, dat klinkt zo mooi. Helaas wordt rijm vaak misbruikt.

Hieronder enkele veel voorkomende fouten:

 • Rijm dat geen rijm is: Slapen/slagen, hartendief/koekjesdief, jou/jou : vaak worden er woorden gebruikt die maar half rijmen, of die wel rijmen maar eigenlijk (min of meer) gewoon hetzelfde woord zijn. Dit klinkt heel mooi in je schrijversenthousiasme, maar als je je gedicht hardop leest, zal je al gauw merken dat er toch iets niet helemaal aan klopt.
 • Één klank eindeloos herhalen: Soms lijkt het vlot te gaan: weet je van wie ik hou? Van jou! Ik blijf je altijd trouw! Asjemenou! Jij bent mijn allerliefste vrouw! Jaja, je gedicht loopt als een trein, maar het verliest zijn betekenis. Je bent aan het rijmen om te rijmen, niet aan het dichten om een boodschap toe te lichten.
 • Zonder variatie rijmen: Poëzie loopt vaak volgens een rijmschema. Een mogelijk rijmschema kan zijn AABBCCDD. Dit wordt vaak gebruikt door onervaren dichters, en op zich is daar niets mis mee. Tenzij je gedicht tientallen regels lang is, dan wordt het wat eentonig. Een bijkomend gevaar van zo’n strak rijmschema is dat je je in allerlei bochten gaat wringen om je tekst erin te passen. Misschien zeg je daardoor niet meer wat je precies kwijt wilde. Dan kan je misschien beter voor een meer random rijmschema gaan: ABCACDDE bijvoorbeeld. Of ABACCB.
 • Rijmen om te rijmen: Misschien valt je gevoel niet in rijm om te zetten. Misschien is het gewoon een zin, in stukjes geknipt. Het hoeft niet te rijmen. Als het maar schoon is. En echt.

Enkele tips om te rijmen uit het hart:

 • Schrijf gewoon wat in je opkomt. Misschien rijmt het vanzelf, misschien ook niet. In mijn gedichten rijmt vaak alleen de pointe. Is dat beter of slechter dan het rijm van een ander? Nee, maar het is wel mijn rijm.
 • De meeste mensen gebruiken enkel eindrijm. Zoals aap/slaap. Er zijn echter nog andere, heel mooie vormen van rijm. Zo is er het beginrijm, dat van zeven zoete zonden. Dat heeft iets mysterieus. En ook met klankrijm of middenrijm kan je erg mooie dingen doen. Denk maar aan Jotie T’Hoofts gedicht “En wat dan”: verdwenen zonder een teken te geven of te nemen. Of nog: verwachting en verwarring, en nog wat verder in het gedicht: stollen verstijven. Het middenrijm stuwt het gedicht vooruit. En dat brengt ons tot het volgende punt: metrum en ritme.

eindrijm, beginrijm en middenrijm in liefdespoëzie

4) Lees je tekst eens luidop. Klinkt het even mooi als wat je voor ogen had?

Oké, je hebt zitten zoeken op woorden. Woorden die je gevoelens beschrijven, die hem of haar beschrijven, die al dan niet rijmen, die perfect omvatten wat je zeggen wilt. Prachtig. Tot je je tekst hardop leest, en wat blijkt? Er zit geen vaart in. Het stokt langs alle kanten. Sommige zinnen of verzen zijn te lang, andere te kort. Hoe kan je dit verhelpen?

Vroeger, in de Oudheid, wisten ze het al: metrum is belangrijk in een retorische tekst. Teksten werden gescandeerd, lettergrepen geteld. Zo ook in de meest populaire dichtvorm aller tijden: het sonnet. Een traditioneel sonnet herken je niet alleen aan het duidelijke rijmschema, maar ook aan het strakke metrum. “Sonnet 18” van William Shakespeare bijvoorbeeld, tel gerust de lettergrepen van elk vers:

liefdespoëzie ritme en metrum

Zo strikt hoeft jouw gedicht natuurlijk niet te zijn. Maar als je vindt dat je tekst of gedicht niet goed rolt, probeer dan iets aan het metrum te doen. Maak wat zinnen korter of langer, tel de lettergrepen eens, en doe enkele kleine, maar magische ingrepen in je tekst.

5) Schrijven is schrappen. En toevoegen. En weer schrappen.

Je las het hierboven al: schrijven is hard labeur. Het is niet altijd eenvoudig om het rijmwoord waar je lang naar gezocht hebt, alsnog te laten vallen. Omdat het niet uitdrukt wat je wilt zeggen, of omdat het de boel toch een beetje geforceerd doet klinken. Probeer toch maar eens. En vind je het nadien toch nog goed zoals het eerst was? Plak het er dan gewoon weer aan. En schrap opnieuw.

Zo lang je één ding onthoudt, en dat is onze eerste stap: schrijf uit het hart, en meen het echt. Al de rest is bijzaak.

Klaar om je liefdesgedicht te delen?

Ben je zelf in je pen gekropen en ben je best wel tevreden met het resultaat? Dan staan jou twee dingen te doen:

 • Reageer gerust op dit bericht en laat ons meegenieten van jouw liefdestekst.
 • Of geef anderen de kans om in de toekomst hun geliefden ook literair te verwennen en deel dit bericht via de knoppen hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s