7 valkuilen die je wilt vermijden wanneer je social media inzet als marketinginstrument

De opkomst van social media is voor marketing zo’n beetje wat de uitvinding van het wiel voor de transportindustrie betekend moet hebben. Gedaan met kilo’s papier te laten bedrukken, en van bus tot bus te gaan in de hoop dat er ergens achter die bus een geïnteresseerde klant op de loer ligt. Plots ligt er een heel netwerk aan online cliënteel voor het grijpen. Het enige wat je moet doen, is je aanmelden op de diverse social media sites en je bent vertrokken…

quote-uitvinding-van-het-wiel-5

Het lijkt dus simpel, maar toch liggen er heel wat sluipschutters op de loer. Sociale media kunnen een goudmijn zijn, maar dan moet je wel de valkuilen zien te omzeilen. In dit artikel bekijken we zeven veel voorkomende valkuilen en hoe ermee om te gaan.

Valkuil 1: je zwerft doelloos rond op de sociale media

Je wilt natuurlijk succes boeken, maar wat betekent succes voor jou? Is dat 1000 volgers hebben? Of ben je tevreden met 10 volgers die ook effectief met jou interageren? Of kunnen die volgers jou eigenlijk weinig schelen, maar wil je vooral je goederen verkopen?  Het is erg belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt wat je eigenlijk met je social mediacampagne wilt bereiken.

Een voorbeeld: voor Sarah Dierckens Talen/Tekst maakte ik een Facebookpagina aan. Ik plaatste een bericht op mijn persoonlijke Facebookpagina en binnen de week had ik 92 volgers. Zonder nadenken kon ik wel een gat in de lucht springen; 92 volgers en ik had er amper iets voor moeten doen! Echter, hoe welkom deze volgers ook zijn, ik moet er alert voor blijven dat deze groep vooral bestaat uit vrienden en sympathisanten. Mensen die misschien ooit op mijn diensten beroep zullen doen, maar die me hier en nu niets opleveren. Het is een mooie basis om mijn netwerk mee op te bouwen, maar als ik een specifieke doelstelling wil formuleren, dan zal die eerder als volgt moeten klinken: ik wil binnen de eerste maand 10 volgers hebben die niet met mij persoonlijk bevriend zijn op Facebook. Dit is een veel grotere uitdaging, die meer creativiteit vraagt dan gewoon een pagina aan te maken. Toch zal het voor mijn bedrijf veel meer opbrengen als ik erin slaag om deze uitdaging succesvol af te ronden: die nieuwe volgers zullen namelijk écht geïnteresseerden zijn, die met plezier mijn posts zullen lezen en die bovendien misschien ooit van mijn diensten gebruik zullen maken. Volgers met potentieel.

Valkuil 2: je weet niet wat je doelgroep is

Dat brengt ons meteen bij de tweede valkuil. Je post regelmatig berichten op je social mediakanalen, maar eigenlijk modder je maar wat aan. Je hebt je geen idee gevormd van de doelgroep die je wilt bereiken. Je diensten richten zich tot jonge gezinnetjes, maar je berichten spreken vooral pubermeisjes aan. Of je producten zijn vooral interessant voor studenten, maar je vindt op je online marketingkanalen weinig aansluiting met deze doelgroep. Dan wordt het tijd om je strategieën te gaan herdenken. Neem hier de tijd voor, noteer voor jezelf wie je voorkeursdoelgroep is, en stel je bij elke post de vraag hoe je zo goed mogelijk bij de leefwereld van deze doelgroep kunt aansluiten. Zonder natuurlijk je eigen doelen uit het oog te verliezen.

Valkuil 3: je gebruikt social media enkel en alleen voor reclame

quote-meerwaarde

Zou jij je abonneren op een tijdschrift dat steeds uitschreeuwt hoe fantastisch het zelf wel is? Kijk jij verlangend uit naar de reclamefolders die wekelijks in je bus vallen? Dat kan natuurlijk, ik ken mensen die zich verheugen op de wekelijkse bedeling van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Echter, een groot deel van mijn vrienden heeft een plakker op hun brievenbus kleven die vraagt om toch maar hun bus over te slaan met dit soort drukwerk. Om ecologische redenen enerzijds, maar anderzijds ook omdat zij deze reclamefolders zien als een aanslag op hun (toch al zo kostbare) tijd. Hetzelfde geldt voor een social mediaprofiel dat enkel linkt naar de eigen website, dat enkel promo’s uitschreeuwt en verder niets van meerwaarde biedt. Probeer met je profiel, of het nu op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of Pinterest is, een meerwaarde te creëren in je branche. Breng nieuws uit je branche, deel berichten van concullega’s, toon je interesse en je kunde binnen je vakgebied. Probeer je online profielen niet puur te zien als een uithangbord voor  jouw bedrijf, maar grijp de kans om er een informatieplatform van te maken. Zo bind je potentiële klanten aan je, en krijgen ze vertrouwen in je expertise. Wanneer ze hulp nodig hebben in jouw vakgebied, wordt het voor hen een uitgemaakte zaak dat ze bij jou, de expert, aankloppen.

Valkuil 4: je denkt dat social media éénrichtingsverkeer is

Expertise betekent niet enkel zelf artikels posten. Het betekent ook dat je mee discussieert op andere plaatsen. Blijf dus niet steken op je eigen profiel, social media is meer dan media, het is ook social. Reageer op de berichten van anderen, beantwoord reacties, deel interessante berichten, vraag de mening van anderen en apprecieer die ook. Gaandeweg bouw je een sterk netwerk op, waarvan je veel kunt leren en dat je zelf ook veel kunt bijbrengen.

Valkuil 5: je gebruikt social media als goednieuwsshow

Met je social mediakanalen probeer je een geloofwaardig en positief beeld te scheppen van jezelf en je bedrijf. Gemakkelijk dus om in de valkuil van de goednieuwsshow te lopen. Niemand staat te springen voor slechte reclame. Als iemand dus een negatieve reactie op je profiel post, wil je waarschijnlijk het liefst meteen die reactie verwijderen. Of het ongelijk van die reactie uitschreeuwen. Beter kan je echter de poster van die negatieve reactie een eerlijk antwoord gunnen, interesse tonen in de beweegredenen van die persoon, eventueel je verontschuldigingen aanbieden en manieren zoeken om de geleden schade van die persoon te compenseren of in de toekomst te vermijden. Iemand die kritiek ter harte neemt, staat in een beter licht dan iemand die negatieve opmerkingen van zich afschuift of negeert. Bovendien zal de teleurgestelde volger zich gehoord voelen en uiteindelijk misschien toch nog tevreden zijn over je diensten.

Valkuil 6: je bent overal en nergens

Ik heb heel wat tijd in deze blogpost gestoken, en natuurlijk wil ik daar zo veel mogelijk de vruchten van plukken. Mijn site geeft me zelfs de optie om dit bericht automatisch op verschillende sociale media te delen: als ik dat wil, kan ik met mijn ogen toe een bericht zenden naar mijn LinkedIn profiel, mijn Facebookpagina én mijn Twitteraccount. Veel vliegen in één klap!

Dit is echter not done als je veel uit je sociale media wilt halen.

  • Ten eerste biedt het voor je volgers geen enkele meerwaarde om je op elk kanaal te volgen als je toch overal hetzelfde post. In tegendeel zelfs, zij zullen dit al gauw ervaren als spam. Dit zal ertoe leiden dat ze je gaan ontvolgen, of, en dat is misschien nog erger want je hebt er zelf geen erg in, je berichten automatisch wegfilteren en enkel een gevoel van ergernis overhouden aan het zien passeren van je berichten.
  • Ten tweede maak je op die manier geen gebruik van de vele specifieke mogelijkheden dat elk medium te bieden heeft. Op Twitter kan je kort maar krachtig de aandacht trekken van je volgers: zoek stevige oneliners of sprekende afbeeldingen om je volgers een blik te ontlokken. Op Facebook kan je al eens een iets langer fragment in de verf zetten. Op Instagram en Pinterest scoor je dan weer met aanlokkelijke afbeeldingen. En de berichten die je op LinkedIn laat verschijnen, screen je best op hun professionaliteit; dit is immers het medium bij uitstek voor het leggen van professionele relaties.

Valkuil 7: je denkt dat je met behulp van sociale media al slapend rijk kunt worden

Wie dit artikel grondig doorgelezen heeft, is al lang van de illusie ontdaan dat je met behulp van social media slapend rijk kunt worden. Op elk mogelijk medium een profiel aanmaken en er daarna niet meer naar kijken, dat zal niet werken. Je begrijpt dat je aanwezigheid op social media veel tijd kan kosten. Wees daarom steeds alert dat er niet meer tijd in kruipt dan dat je er waarde uit haalt. Daarom blijft het echt belangrijk om doelen voorop te stellen (zie valkuil 1), en je keuzes af te stemmen op deze doelstellingen. Pas dan zal je erin slagen om meer te halen uit je social mediacampagnes dan wat je erin investeert.

Meer lezen?

Gebeten door social media? Wil je nog meer valkuilen (her)kennen? Kijk gerust even wat anderen over het onderwerp te zeggen hebben:

Steek je toch meer tijd in je social mediacampagnes dan je zou willen? Kan je iemand gebruiken met kennis van zaken die deze campagnes voor je in goede banen leidt? Overweeg dan om ondersteuning te vragen van een professionele copywriter.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s