Waarom je je eigen fouten over het hoofd ziet

Je hebt een tekst geschreven en natuurlijk lees je hem nog eens na, je wilt namelijk niet dat er fouten in staan. Tijd om de tekst te versturen – maar helaas, niet veel later krijg je te horen dat er toch nog een kemel in je tekst stond!

Het overkomt de beste, zelfs in de tekst van een copywriter sluipt er al eens een fout. Daarom laat je je teksten best nalezen door iemand anders, want je eigen fouten zie je gemakkelijk over het hoofd. Waarom eigenlijk?

  • Als je je eigen tekst leest, weet je op voorhand wat er staat. Je brein verblindt zichzelf en zal keer op keer de juiste versie zien staan, ook al staat er iets totaal anders. Je kunt dit fenomeen een beetje vergelijken met het horen van je eigen stem. Zo ben ik ervan overtuigd dat ik mooi kan zingen, tot ik een liedje opneem en op de band katten hoor janken…
  • Niemand is feilloos, en misschien ben je ervan overtuigd dat een woord op een bepaalde manier geschreven wordt, maar sla je eigenlijk de bal mis. Je mag de tekst nog tien keer overlezen, je zal nog steeds niet weten dat je een fout geschreven hebt. De kans dat iemand anders diezelfde foutieve overtuiging deelt, is klein, dus waarschijnlijk stelt je tekstrevisor het foutieve woord al bij de eerste lezing in vraag.
  • Iedereen heeft een eigen stijl. Daar is niets mis mee, je stijl kan zelfs je handelsmerk zijn. Toch is het mogelijk dat je stijl voor een neutrale persoon iets te zwaar weegt. Omdat je veel passieve zinnen schrijft bijvoorbeeld, of archaïsch taalgebruik hanteert. Toen je het schreef en je er met je neus pal op zat, leek het een mooie tekst, maar vanop een afstand kan een tekst er heel anders uitzien.

Heb je veel tijd gestoken in het schrijven van een tekst? Wees dan niet te verlegen en vraag ook wat tijd van een ander om die tekst na te lezen.  Een medewerker, een collega, een vriend,… Misschien vind je wel iemand die interesse heeft in een uitwisseling: jij leest zijn/haar teksten na en hij/zij die van jou.

Aan jou het woord

Als je nog meer kwijt wilt over tekstcorrectie, kan je steeds je verhaal doen in de reacties onder dit bericht.

Wil je toch liever je teksten laten nalezen door een professional met een geoefend oog? Lees op onze website hoe je met hulp van Sarah Dierckens Talen/Tekst tijd bespaart met een optimaal resultaat.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s